.

5K kod kredita za građane

5K kod kredita za građane

Jedan od mogućih pristupa kod kreditne analize je analiza i vrednovanje klijenata sa 5 odnosno 6 točki motrišta, takozvana 5K ili 6K analiza koja uključuje: karakter, kapacitet, kapital, kolateral, kondicije (uvjeti) i kontrole.

Karakter:
Najvažnije, ali isto tako i najteže procijeniti. Kreditni referent mora ustanoviti želju komitenta da vraća kredit. Jedina kvantitativna informacija koja je na raspolaganju jest aplikacija za kredit i kreditni registar. Ako je zajmotražitelj komitent banke, tada kreditni referent može provjeriti povijest njegova računa. Ako se pak radi o zajmotražitelju koji je komitent neke druge banke, tada se kreditni referent može obratiti kreditnom birou odakle će dobiti informacije o povijesti plaćanja za konkretnog komitenta. Banka se također u velikoj mjeri oslanja na subjektivnu ocjenu zajmotražitelja koju obavljaju kreditni referenti. Oni traže osobne reference, provjeravaju zaposlenje, točnost aplikacije i slično, ne bi li ustanovili što bolje karakter komitenta.

Kapital:
Odnosi se na imućnost zajmotražitelja što svakako utječe na njegovu sposobnost vraćanja kredita.

Kapacitet:
Financijska sposobnost komitenta da zadovolji otplatu kredita kao dodatak troškovima života i ostalim obvezama. Za gotovo sve potrošačke kredite prihod osobe je primarni izvor otplate kredita. Kreditni referent određuje koliki će dio prihoda ostati na raspolaganju nakon što se odbiju svi troškovi i uspoređuje to s periodičnim otplatama kredita.

Kondicije:
Uvjeti se odnose na utjecaj nekih ekonomskih promjena na sposobnost komitenta da nastavi plaćanje kada primjerice neki izvor prihoda nestane kao rezultat opadanja poslovnih aktivnosti.

Kolateral:
Važnost kolaterala je u osiguranju sekundarnog izvora plaćanja. Kolateral može biti imovina financirana traženim kreditom, neka druga imovina koju posjeduje komitent ili osobna garancija supotpisnika kredita.

 
 
TRENUTNO PREGLEDAVATE: Istraživanje i razvoj RJEČNIK POJMOVA Rječnik pojmova 5K kod kredita za građane

www.alphascore.hr koristi kolačiće.Slanjem poruka i pozivom na broj kontakta prihvaćate pravila privatnosti. Da biste saznali više o kolačićima pogledajte naša pravila privatnosti.

Prihvaćam uvjete korištenja: