.

Europska komisija: Hrvatski BDP će pasti 0,6 posto

20070626134353 100 8462Komisija procjenjuje da pad BDP-a proizlazi iz oćekivanje slabe domaće potražnje , koja će prevladati nad pozitivnim poticajem od izvoza , a osobna potrošnja ni trebala pasti za 1,3 posto ove godine zbog uvjeta na tržištu rada.

Europska komisija u svojim proljetnim ekonomskim prognozama predviđa pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 0,6 posto, dok je krajem veljače predviđala blagi rast od 0,5 posto, a skromni oporavak predviđa tek sljedeće godine, kada očekuje rast od 0,7 posto.

"Očekuje se nastavak kontrakcije gospodarstva u 2014. godini, ali će se ona postupno smanjivati prije nego što investicije financirane od EU-a ne pokrenu skromni rast u 2015. godini", navodi Komisija u svom danas objavljenom dokumentu.

Prošle godine hrvatski BDP pao je za 1 posto, dok je u zimskim prognozama EK iz veljače pad bio procjenjen na 0,7 posto.

Komisija procjenjuje da pad BDP proizlazi iz očekivane slabe domaće potražnje, koja će prevladati nad pozitivnim poticajem od izvoza. Osobna potrošnja bi, prema predviđanjima Komisije, trebala pasti za 1,3 posto ove godine zbog uvjeta na tržištu rada.

Proračunski manjak je prošle godine dosegnuo je 4,9 posto BDP-a, dok je u 2012. bio 5 posto. Ove godine deficit bi trebao pasti na 3,8 posto BDP-a, a sljedeće na 3,1 posto.

Ove prognoze Komisija temelji na ovogodišnjem rebalansu proračuna što ga je provela hrvatska Vlada i nakon što je prošli mjesec najavila dodatne mjere, koje su uključene u program konvergencije.

Javni dug Hrvatske prošle je godine porastao za 10 posto, a do kraja ove godine trebao bi dosegnuti 69 posto BDP-a, procjenjuje EK. Stopa nezaposlenosti, pak, prošle godine dosegnula je 17,2 posto, a ove i sljedeće godine trebala bi biti 18 posto, predviđa Komisija.

 

Izvor : (http://www.banka.hr/)

 
 
TRENUTNO PREGLEDAVATE: O nama NOVOSTI Europska komisija: Hrvatski BDP će pasti 0,6 posto

www.alphascore.hr koristi kolačiće.Slanjem poruka i pozivom na broj kontakta prihvaćate pravila privatnosti. Da biste saznali više o kolačićima pogledajte naša pravila privatnosti.

Prihvaćam uvjete korištenja: