.

IDC: Hrvatsko informatičko tržište vrijedno 6,17 milijardi kuna

hrvatska kune pixsell main 0

Na domaćem tržištu IT usluga vodeću poziciju zadržao je Combis, na tržištu pakiranog softvera ponovno je najuspješniji Microsoft , aHP je prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja

Na domaćem tržištu IT usluga vodeću poziciju u prošloj godini zadržao je Combis, na tržištu pakiranog softvera ponovo je najuspješniji Microsoft, a HP je prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja.

Informatičko tržište Hrvatske u 2013. iskazalo je slične vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu, iskazavši neznatan rast od 0,7 posto te pritom doseglo vrijednost od 6,17 milijardi kuna, pokazuje upravo dovršeno godišnje istraživanje analitičke tvrtke IDC Adriatics. Mjereno u američkim dolarima vrijednost tržišta porasla je za 3,3 posto u odnosu na 2012., na 1,08 milijardu dolara.

IDC Adriatics u 2014. očekuje blagi oporavak IT potrošnje. U srednjem roku očekuje se da će IT tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 7,1 posto te ostvariti vrijednost od 1,52 milijardi dolara u 2018. godini.

"Umjeren oporavak domaćeg IT tržišta očekujemo u ovoj i idućoj godini, nakon šest godina pada. Implementacije treće razvojne platforme poput big data aplikacija, porast računarstva u oblaku i mobilnih aplikacija te korištenje društvenih mreža u svakodnevnom poslovanju pozitivni su trendovi koji se polako prelijevaju s globalnog na domaće IT tržište", napominje Ana Papež, regionalna direktorica IDC Adriaticsa.

"Na hrvatskoj IT sceni u prošloj godini zabilježeno je nekoliko pozitivnih primjera, poput uvođenja fiskalizacije te otvaranje novih data centara. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju u 2013. dodatno je potaknulo buđenje start-up projekata te kvalitetniju suradnju izvozno orijentiranih ponuđača IT usluga i softverskih aplikacija“, dodala je Papež.   

Većina tehnoloških kategorija u 2013. iskazala je rast vrijednosti izražene u američkim dolarima. U segmentu hardvera najsnažniji rast su zabilježile isporuke pametnih telefona i tableta, a umjeren porast ispisni uređaji te x86 poslužitelji. Blago su pale vrijednosti isporučenih stolnih i prijenosnih računala, a izraženiji pad vidljiv je na tržištu uređaja za pohranu podataka.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto u ukupnoj potrošnji, na pakirani softver otpada 16 posto potrošnje, a na osobna računala 15 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga Combis je u 2013. zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja.

 

Izvor : (http://www.banka.hr/)

 
 
TRENUTNO PREGLEDAVATE: O nama NOVOSTI IDC: Hrvatsko informatičko tržište vrijedno 6,17 milijardi kuna

www.alphascore.hr koristi kolačiće.Slanjem poruka i pozivom na broj kontakta prihvaćate pravila privatnosti. Da biste saznali više o kolačićima pogledajte naša pravila privatnosti.

Prihvaćam uvjete korištenja: