.

Deset zemalja EU uvodi porez na financijske transakcije

596 1

Slovenija se povlači iz inicijative jer je naknadna procjena pokazala da uvođenje takvog poreza nije ekonomski opravdano , a slovenski Dnevnik navodi kako izvori u Bruxellesu očekuju raspad inicijative nakon europskih izbora

Deset članica Europske unije u zajedničkoj izjavi obvezalo se da će od 2016. uvesti porez na financijske transakcije. Izjavu su potpisale Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Estonija, Belgija, Grčka, Portugal, Španjolska i Slovačka. Iako je sudjelovalala u dogovorima, Slovenija se nije pridružila potpisnicima izjave – odluku o sudjelovanju u inicijativi prepustit će novoj Vladi, objavio je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.

Austrijski ministar financija Michael Spindelegger rekao je da države sada rade na prevladavanju praktičnih prepreka kako bi zakon o porezu bio spreman do kraja godine, prenosi agencija AP.

Europski dužnosnici o uvođenju poreza na financijske transakcije počeli su govoriti nakon izbijanja financijske krize 2008. kako bi ograničili špekulacije nakon što su države uložile velika sredstva u spas banaka.

Opseg poreza neće biti širok kao što se očekivalo i fokusirat će se na dionice i financijske derivate. EU prognozira da bi širi porez mogao godišnje donijeti prihod od oko 30, pa čak i do 50 milijardi eura.

Glavni zagovornici uvođenja poreza na financijske transakcije su Njemačka i Francuska, a najviše su mu se opire Velika Britanija. Kako konsenzus unutar Unije nije bio moguć, države zagovornice uvođenja poreza primijenile su mehanizam pojačane suradnje.

To je mehanizam predviđen ugovorima o Europskoj uniji koji dopušta grupi zemalja članica da idu dalje u integriranju pojedinih politika kada se o tome ne može postići dogovor među svim članicama.

Slovenija pak razmišlja o napuštanju inicijative jer su naknadne procjene pokazale da za nju uvođenje takvog poreza nije u skladu s ekonomskom logikom, objasnio je slovenski ministar financija Uroš Čufer. Iz inicijative se još uvijek nije službeno povukla jer prethodne treba provesti odgovarajuću proceduru u Vladi i parlamentu, dodao je slovenski ministar.

„Kada smo pristupili inicijativi, procjenjivali smo da bi uvođenje takvog poreza bilo dobro. Kada smo naknadno napravili procjenu učinaka poreza, otkrili smo da bi prihod od poreza bio zantno manji nego što se očekivalo, čak i u najpovoljnijoj varijanti, te da bi porez teško pokrio vlastite troškove prikupljanja i implementacije“, tumači Čufer.

Na pitanje kako su na novi stav Slovenije reagirale ostale članice inicijative, Čufer je odgovorio da je svaka država suverena i ima pravo primijeniti porezni sustav koji joj najbolje odgovara. Nema razočaranja jer svi razumiju da svaka država zastupa svoje interese, dodao je.

Porez na financijske transakcije bi Sloveniji, prema neslužbenim procjenama, donio tri milijuna eura godišnje, piše slovenski list Dnevnik te dodaje kako se očekuje da će Slovenija uskoro provesti proceduru i službeno napustiti inicijativu.

Dnevnik također navodi kako izvori u Bruxellesu vjeruju kako će se inicijativa raspasti nakon europskih izbora.

 

Izvor : (http://www.banka.hr/)

 
 
TRENUTNO PREGLEDAVATE: O nama NOVOSTI Deset zemalja EU uvodi porez na financijske transakcije

www.alphascore.hr koristi kolačiće.Slanjem poruka i pozivom na broj kontakta prihvaćate pravila privatnosti. Da biste saznali više o kolačićima pogledajte naša pravila privatnosti.

Prihvaćam uvjete korištenja: