.

Twitter i Ukrajina srušili cijene dionica na Wall Streetu

wall-streetLoše na tržište utječu i nejaki kvartalni poslovni rezultati kompanija.Nakon što je obavjestio o 27 postotnom padu dobiti , cijena dionice financijskog diva AIG-a pala je više od 4 posto.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi oštro pali zbog rasta napetosti u Ukrajini, ali i oštrog pada cijena dionica Twittera i AIG-a.

Dow Jones skliznuo je 129 bodova, ili 0,78 posto, na 16.401 bod, dok je S&P 500 potonuo 0,90 posto, na 1.867 bodova, a Nasdaq indeks 1,38 posto, na 4.080 bodova.

Oštar pad cijena dionica ponajviše je posljedica strahovanja ulagača od izbijanja rata u Ukrajini. Jer, i dalje u istočnim dijelovima Ukrajine traju sukobi između proruskih separatista i zagovornika cjelovite države, dok se Washington i Moskva međusobno optužuju za pokušaj cijepanja te zemlje.

„Trenutačno je glavna tema Ukrajina. Jedno jutro mogla bi nas dočekati vijest da je ruski predsjednik Vladimir Putin u istočnoj Ukrajini“, kaže Jack De Gan, direktor u tvrtki Harbor Advisory.

Loše na tržište utječu i nejaki kvartalni poslovni rezultati kompanija. Nakon što je izvijestio o 27-postotnom padu dobiti, cijena dionice financijskog diva AIG-a pala je više od 4 posto.

Zbog toga se pod pritiskom našao cjelokupni financijski sektor, pa je S&P indeks tog sektora jučer bio najveći gubitnik, s padom od 1,4 posto.

Pod pritiskom se našao i tehnološki sektor, ponajviše zbog pada cijena dionice Twittera za gotovo 18 posto. Jučer je istekao šestomjesečni rok u kojemu se nije smjelo prodavati oko 82 posto dionica te društvene mreže.

Čini se da su ulagači jedva dočekali istek tog roka kako bi prodali dionice Twittera, nakon što je ta tvrtka nedavno izvijestila o sporom rastu broja korisnika i prihoda u prvom tromjesečju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 posto, na 6.798 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 posto, na 9.467 bodova, a pariški CAC 0,78 posto, na 4.428 bodova.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer se ulagači plaše eskalacije ukrajinske krize, dok se tečaj eura, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima u eurozoni, probio iznad razine od 1,39 dolara.
Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri tjedna, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,6 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, što pokazuje da ukrajinska kriza počinje znatnije utjecati i na najveće svjetsko tržište kapitala.

„Postavlja se pitanje može li američko tržište zadržati stabilnost, dok su europske burze pod pritiskom ukrajinske krize. Ako Wall Street ostane čvrsto na nogama, to bi moglo pozitivno utjecati i na ostala svjetska tržišta“, kaže Junichi Ishikawa, analitičar u tvrtki IG Securities.

U istočnim dijelovima Ukrajine traju sukobi između proruskih separatista i zagovornika cjelovite države u kojima je sve više žrtava, dok se Washington i Moskva međusobno optužuju za pokušaj cijepanja zemlje.

U strahu od eskalacije ukrajinske krize, ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital, pa na valutnim tržištima jača japanski jen.

Jutros se tečaj dolara kreće oko 101,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,95 jena.

Japanska je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura kliznula s jučerašnjih 141,60 na 141,40 jena.

Euro je, međutim, ojačao prema američkoj valuti. Tečaj mu je jutros dosegnuo 1,3925 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3875 dolara.

Pozitivno su na euro utjecali podaci o jačanju gospodarstva eurozone, pa je jučer poslijepodne tečaj eura dosegnuo i 1,3952 dolara, najvišu razinu u osam tjedana.

 

Izvor : (http://www.banka.hr/)

 
 
TRENUTNO PREGLEDAVATE: O nama NOVOSTI Twitter i Ukrajina srušili cijene dionica na Wall Streetu

www.alphascore.hr koristi kolačiće.Slanjem poruka i pozivom na broj kontakta prihvaćate pravila privatnosti. Da biste saznali više o kolačićima pogledajte naša pravila privatnosti.

Prihvaćam uvjete korištenja: